Geschiedenis

DChoi_Yong-sool_portrait_888e vader van Hapkido is Choi Young Sul, geboren 20-06-1904 in Yong Dong provincie Chung Chong in het tegenwoordige Zuid-Korea. Omdat zijn ouders vroeg stierven werd Choi naar Japan mee genomen door de Japanse zakenman en snoephandelaar Morimoto. Hij had zelf geen kinderen en wilde Choi adopteren. De jonge Choi kon niet met hem opschieten en huilde en protesteerde voortdurend. Al zwervend vluchtte Choi vanuit Moji naar Osaka en werd daar door de politie meegenomen omdat hij wanhopig en doelloos rondhing. Met geen familie in Japan leek het de autoriteiten het beste hem naar een Buddhistisch klooster in Kyoto te sturen waar hij werd opgenomen door de monnik Wadanabi Kintaro. Choi denkt dat hij daar nog geen 9 was.

Wadanabi vroeg Choi 2 jaar later wat zijn inspiratie was. Choi gaf daarop als antwoord dat hij altijd naar de wandschilderingen keek met daarop afbeeldingen van vechtende monniken. Wadanabi was een goede vriend van Takeda Sogaku die bekend stond als grootmeester in de effectieve krijgskunst Dayto Ryo Aiki Jijitsu, waaruit ook Ai Ki Do is ontstaan. Takeda vocht voor geld op leven en dood en was in Japan een legende. Om zijn Koreaanse achtergrond te verbergen (het was niet gepermitteerd een Koreaan op te voeden) kreeg Choi Young Sul een Japanse naam; Yoshida Asao. Choi heeft meer dan 30 jaar als pleegzoon/assistent/knecht (Choi noemt het zelf “student”) bij Takeda geleefd en door Japan getrokken om met de vechtkunst geld te verdienen. Op zijn 28e heeft hij ook seminars in Hawaï gegeven. Takeda stierf in 1943 (volgens Choi door niet meer te eten) en zo ging Choi terug naar Korea. Hij was arm, had geen papieren en had veel moeite zich te onderhouden.

Ondertussen breidde hij zijn kennis uit met inheemse stijlen als Tae Kyon, Yo Sool, Hoshin Sool en Sado Mu Sul. Het was Suh Bok Sup (toen 24 jaar) die zag hoe Choi zich op 21-02-1948 tegen drie rovers verdedigde. Sup was reeds bedreven in Judo en was van Choi’s technieken erg onder de indruk. Hij bood hem eten en werk aan in ruil voor lessen. Choi werkte zich op tot hoofd beveiliging, breidde het lesgeven uit en na verschillende namen (o.a. eerst Yu Kwon Sul) voerde hij in 1958 de naam HAP KI DO in.