Wat is hapkido

Hap Ki Do onderscheidt zich van andere vechtsporten doordat het puur op zelfverdediging is gericht. Hoofdzakelijk waardevolle effectieve technieken tegen de meest uiteenlopende vormen van geweld en dreigend geweld. Met zoveel mogelijk respect voor de tegenstander staat de eigen veiligheid voorop. Daarbij heeft kracht een onbelangrijke rol. Geschikt voor iedereen en alle leeftijden. Te beginnen met bevrijdingstechnieken; hoe je simpel los(vrij) kunt komen om bijv. weg te rennen. Je wordt bijv. aan je haar getrokken, verwurgd of van achteren om de middel gepakt, daartegen leer je effectieve mogelijkheden om daaruit te komen en wel zonder de aanvaller te hoeven beschadigen. Dat zijn essentiële technieken; veilig, nobel en bovendien wettelijk gezien volledig verantwoord. Ook begin je direct met het leren valbreken, stoten (slagtechnieken) en traptechnieken en allerlei technieken tegen veel voorkomende aanvallen. Veiligheid willen zonder overbodig geweld als doel.

Technieken

Daarnaast leer je ook het gebruik van drukpunten. Deze zijn verdeeld over het hele menselijke lichaam en kunnen de technieken ondersteunen door de reactie op een onschadelijke pijnprikkel.Verder in het Hapkido leer je verschillende grepen, klemmen, hefboom- en opbreng(arrestatie-)-technieken. Je leert zo een aanvaller onder controle te houden; bijv. tot er hulp komt of om hem over te leveren aan de politie o.i.d. Principes als uit balans brengen/ gebruik van kracht van de aanvaller/ fixeren/ vloeien/ blokkeren/ neutraliseren/ cirkelen/ ontwijken/ en meer komen aan de orde, naast de kennis van de vitale delen. Ook worden allerlei gebruiksvoorwerpen(das, pen, wandelstok etc.) omgezet als verdedigingswapens. In het hogere Hapkido ook geavanceerde combinaties van technieken, verfijnde slag/traptechnieken (vliegende trappen, etc), KI-ademhaling, maar ook traditionele wapens als kleine/lange stok, zwaard, etc. die bijdragen om breed georiënteerd vaardigheden en inzicht te verschaffen. Ultiem houden vele meesters zich ook bezig met manuele-(en giropraktische-) technieken , alsook acupressuur, acupunctuur, homeopathie en Ki- meditatie. Het doel van Hap Ki Do is het voorkomen van lichamelijk geweld en dus om je zo goed mogelijk te verdedigen als het echt niet anders kan. En dan overwegen. De intentie van de agressie bepaalt hoe je kunt reageren; A los en wegwezen, B de aanvaller met een klem onder controle houden of C uit nood in passende mate schade toebrengen. En berustend op de wet, ook te denken aan mogelijke claims van eventuele slachtoffers. Heel belangrijk is dat iedereen uit het Hap Ki Do kan leren en dat kracht niet de belangrijkste factor is.

Bekendheid

Intussen bestaan er wereldwijd meerdere Hapkido stijlen en organisaties en zijn er nieuwe stijlen uit Hapkido ontstaan. In veel landen worden de effectieve arresttechnieken aan politie, militairen en justitie geleerd, alsook in de beveiliging etc. Verder kreeg Hapkido faam door films. Bong Sou Han acteerde als eerste vechtsporter in de western Trial of Billy Jack en heel bekend zijn de scènes van legende Bruce Lee met Hapkido Grootmeesters Ji Han Jae en Angela Mao in Lee’s films. Hapkido krijgt inmiddels meer bekendheid. De NHA tracht een duurzame en uniforme benadering te kunnen bieden om een betrouwbaar en veilig resultaat voor de Hapkido -beoefenaars te mogen waarborgen.